Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szőlészeti és borászati kutatások interdisz...

Időpont: 2016. november 11. 9.30 - 11.30

Az esemény címe: Szőlészeti és borászati kutatások interdiszciplinaritása
Kezdés: 2016. november 11. 09:30
Zárás: 2016. november 11. 11:30
Helyszín: Egri Campus, G épület, 3300 Eger Leányka u. 6., 101. terem

Szakmai vezető, szakmai felelős neve: Dr. Váczy Kálmán Zoltán
A rendezvényt befogadó Campus: Egri Campus
A rendezvény tudományterülete szerint illetékes kar (vagy kar szintű szervezeti egység): KFK
Az esemény műfaja: tudományos előadás
MTA Tudományos osztály: Agrártudományok osztálya, Földtudományok osztálya, Orvosi tudományok osztálya
MTA Tudományos bizottság: Társadalom-földrajzi tudományos bizottság, Mikrobiológiai osztályközi tudományos bizottság
Tudományterület: agrártudomány, földtudomány, orvostudomány
Védnök: Dr. Liptai Kálmán rektor
Szervező egységek: Kutatási és Fejlesztési Központ
EKE szervezeti egység: Kutatási és Fejlesztési Központ
Kapcsolattartó: Pintér Aliz, tudományos asszisztens, pinter.aliz@uni-eszterhazy.hu
Regisztráció / részvétel: regisztráció nélkül, szabadon látogatható rendezvény

Részletes szakmai program:
09:30 - 09:35 Dr. Liptai Kálmán: Megnyitó
09:35 - 09:55 Dr Zsófi Zsolt: Szőlő rezisztencia nemesítés és társadalompolitikai vonatkozásai
09:55 - 10:15 Hegyi Balázs: A Tokaji borvidék térinformatikai keretrendszerének kialakítása
10:15 - 10:30 KÁVÉSZÜNET
10:30 - 10:50 Dr. Nagy Richárd: A klímaváltozás és a szőlőtermesztés összefüggései
10:50 - 11:10 Dr. Kovács Gergely: Bor és egészség: kardiovaszkuláris kórképek és a bor egészségőrző hatása
11:10 - 11:30 Dr. Pál Károly és Lovas Miklós: Terroirkutatás az analitikai kémia és mikrobiológia eszközeivel

A tervezett program szakmai összefoglalója:
Szőlészeti és borászati kutatások interdiszciplinaritása - Tudományos előadások az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjában

A KFK által tervezett program a klímaváltozás, a tudomány és a társadalom kapcsolata valamint az interdiszciplináris kutatások témakörében a KFK-ban felmerülő kurrens problémákat taglalja.
A program a szőlészeti-borászati vonalon a szőlő rezisztencia nemesítés, a klímaváltozás és a szőlőtermesztés összefüggései, illetve a terroirkutatás témaköröket öleli fel. Mindhárom tématerület szervesen illeszkedik az utóbbi évek nemzetközi trendjébe.
Míg hazánkban a kommunizmus időszakában a szőlészeti kutatások szinte csak a szőlő rezisztencia kutatás témakörében jelentek meg, a rendszerváltozás után a minőségi szőlőtermesztés megjelenésével az ilyen irányú kutatások hanyatlásnak indultak. Dr. Zsófi Zsolt előadása e folyamatok mögött megbúvó tágabb társadalmi és piaci okokat tárgyalja. Bemutatja a rezisztencia nemesítés kezdeteit, fontosabb eredményeit és az ezzel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi elvárásokat, valamint az eredmények jelenkori hasznosíthatóságát.
Dr. Nagy Richárd előadása a klímaváltozás és szőlőtermesztés kapcsolatait tárja fel. és megmutatja, hogyan mérsékelhetők a klímaváltozás hatásai agrotechnológiai beavatkozások által. A változó klíma ugyanis egyre nagyobb kihívások elé állítja a szőlő-bor ágazat résztvevőit. Megváltozik az egyes termőhelyek karaktere, ezáltal változást idézve elő a szőlő élettani folyamataiban, a termés minőségében és a bor karakterében is.
Dr. Pál Károly és Lovas Miklós előadása bemutatja azokat az analitikai és mikrobiológiai vizsgálati módszereket, amelyek segítségével választ keresünk arra, hogy egy ültetvény talajtani, éghajlati és mikrobiológiai adottságai milyen mértékben járulhatnak hozzá a bor egyediségéhez, vagyis „terroir" jellegének kialakításához.
A szőlészeti-borászati kutatásokról szóló beszámolókat Hegyi Balázs és Dr. Kovács Gergely társadalom-földrajzi illetve orvostudományi vonatkozású előadása egészíti ki.


< Vissza